T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DİYARBAKIR / BAĞLAR - Koşuyolu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Haberler

Nis

          23 Nisan 1920 ; Türk Milletinin iradesini temsil eden TBMM’in açıldığı ve Türk Milletinin egemenliğini ilan ettiği tarihtir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan 1924'te 23 Nisan gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir.

Nis

Diyarbakır'da düzenlenen Okul Sporları Bocce Şampiyonasında Koşuyolu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, genç erkekler ve bayanlar kategorisinde şampiyon oldu.

Diyarbakır'da 3-5 Nisan tarihleri arasında Seyrantepe Bocce sahasında yoğun katılımla gerçekleşen Okul Sporları genç erkekler ve genç bayanlar Bocce müsabakaları, büyük bir heyecana sahne oldu. Koşuyolu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, her iki kategoride de mükemmel bir performans sergileyerek şampiyonluk ipini göğüsledi. Bocce İl Temsilcisi Salih Kulaksız, şampiyon olan Koşuyolu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine madalya ve kupalarını takdim ederek başarılarının devamını diledi. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Mrt

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİNİN ÖNEMİ

        Bu savaş Batı ülkelerinin beklentilerinin tersine gelişmelerle sonuçlanmıştır. Çarlık Rusya'nın çöküşünü hızlandırmıştır. Bu savaşın sonucunda İngiltere'de yönetim değişikliği olmuştur. Türk tarihine büyük bir destan olarak yazılmış ve Anadolu toprakları ve Boğazların Türkler hâkimiyetinde kalmasını sağlamıştır.

ÇANAKKALE SAVAŞI NEDEN OLDU ?

         Osmanlı Devleti ile Almanya'nın karadan olan bağlantısını kesmek. Rus buğdaylarından faydalanmak. Osmanlı Devleti'nin olası Hindistan saldırısını önlemek. Dünya Savaşı’na katılmakta kararsız kalan Balkan devletlerini İtilaf Devletleri safında savaşa dâhil etmek.

18MART ÇANAKKALE ZAFERİ ANLAMI

         Milletin birlik ve beraberlik içinde verdiği şanlı mücadeleyi anlatan Çanakkale Zaferi, insanlık tarihinde benzerine az rastlanır bir kahramanlık destanıdır. 18 Mart 1915 tarihinde dönemin en büyük donanmalarına karşı zafer kazanılmıştır. Savaş, İtilaf Devletleri’nin Anadolu’yu ele geçirmek istemeleriyle başlamıştır. Savaş sırasında İtilaf ve İttifak Devletleri ciddi kayıplar vermiş, Türk halkı düşmanların geçmesine son dakikaya kadar var gücüyle engel olmuştur.

           Osmanlı Devleti’nin savunmada olduğu Çanakkale Savaşı 3 Kasım 1914 ve 18 Mart 1915 yılları arasında deniz savaşları olarak yapılmıştır. 25 Nisan 1915 ile 9 Ocak 1916 yılları arasında ise savaş Gelibolu Yarımadası’nda kara savaşları şeklinde sürdürülmüştür. Bu savaşta İtilaf Devletleri özellikle Çanakkale Boğazı ile İstanbul’u geçmeyi hedeflemişlerdir. Boğazı geçmeleri Rusya’dan her türlü yardımı alabilmelerini sağlayacaktı. Bu amaçla ilk olarak Çanakkale Boğazı’na 1915 yılının Şubat ayında saldırılar başlamıştır.

Mrt

 Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 12 Mart 1921'de kabul edilen İstiklal Marşı, 1930'a kadar Ali Rifat Çağatay'ın bestesiyle icra edilirken, 1930'dan itibaren de Osman Zeki Üngör'ün bestesiyle okunmaya başlandı.

Mrt

1 – 7 MART DEPREM HAFTASI

      Deprem Haftası'nda dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunan ülkemizde vatandaşlarımızın depreme karşı hazırlıklı olmasının sağlanması, depremden korunma yollarının anlatılması ve toplumda afete hazırlık bilincinin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

Şbt

Deprem farkındalığı ile ilgili 6 Şubat 2023 depreminin birinci yıldönümünde yaptığımız tatbikat.

Şbt

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli on ilimizde meydana gelen depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı bir dakikalık saygı duruşu ile andık.

Ara

Kas

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü, 10 Kasım 1938 günü saat 09.05'te yaşamını yitiren, Türkiye'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk anısına her yıl tutulan ulusal yastır. 10 Kasım gününü kapsayan Atatürk Haftası ise Atatürk'ün yurt genelinde anıldığı, ilke ve devrimlerinin anlatıldığı, radyo ve televizyonda konuşmalarının kendi sesinden yayımlandığı, Atatürk'le ilgili filmlerin gösterildiği; 10-16 Kasım tarihleri arasına karşılık gelen haftaya denir.

10 Kasım günleri saat 09.05'te çalan siren sesleriyle birlikte Türkiye genelinde 2 dakika süreyle Atatürk anısına saygı duruşuna geçilmektedir. Ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi binası önündeki bayraklar hariç, Türkiye'deki tüm resmi binalarda ve ülkenin dış temsilciliklerde bayraklar, yas göstergesi olarak yarıya indirilir. Anıtkabir'de bulunan bayraklar diğer günlerde hiçbir sebeple yarıya indirilmez. Bayrağın sürekli çekili bulunmadığı yerlerde, bayrak önce göndere çekilir; daha sonra da yarıya indirilir.

Ekm

                                             LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI

        Lösemi tedavisi gören çocukların moral ve motivasyonunun sevgiyle yüksek tutulması oldukça önemlidir. Çünkü lösemili çocuklarımızın en temel ihtiyacı sevgi ve umuttur. Lösemili Çocuklar Haftası, minicik bedenlerdeki kocaman yüreklerin sevgi ile kucaklaşacağı, toplumsal farkındalığın sağlanacağı bir haftadır.

LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR İYİLEŞİR Mİ?

        Bizim açımızdan lösemi tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ancak yüzde 10-20'lik grupta, hastalık ne yazık ki tekrar edebilir. İki yıl sonra hastalığın tekrarlama riskinin çok azaldığı, beşinci yıldan sonra ise bu riskin olmadığı düşünülüyor.

LÖSEMİ KAÇ AYDA GEÇER?

        Lösemi hastalığında, hastaların bağışıklık sistemi düşük olduğu ve kan verme ihtiyacı olduğu için, sürekli göz önünde ve doktor kontrolünde olmaları gerekir. Ayakta tedavi ile birlikte tedavi toplam iki yıl sürebilir. Hasta iki yıl boyunca hastalığın nüksüne karşın yakın takip altında tutulur.

LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR NASIL BESLENİR?

         Dengeli beslenme dediğimizde yeterli ve sağlıklı meyve- sebzeleri, tahılları, az yağlı et, yumurta, süt ve süt ürünlerini içeren, şeker ve tuz miktarı az olan gıdalar anlaşılmalıdır. Süt, peynir, yoğurt iyi bir protein ve kalsiyum kaynağıdır.

LÖSEMİ  HANGİ VİTAMİN EKSİKLİĞİ?

          Lösemi tanısı alan hastaların birçoğunda D vitamini eksikliği saptandığı gibi, D vitamini eksikliğinin devam etmesi tedavi başarısını da olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca yapılan laboratuvar çalışmalarında; D vitaminin bazı lösemi hücrelerine etki gösterdiği bilinmektedir.

 Kaynak : LÖSEV

Eyl

Okulumuz Bilişim Teknolojileri, Elektrik-Elektronik Teknolojileri ve Kimya Teknolojileri Alan Şeflerimiz ve Rehberlik Servisimizce 9. sınıfa başlayan öğrencilerimize yönelik Alan/Dal tanıtımı Semineri verildi. Yeni başlayan öğrencilerimize başarılar dileriz.

KOŞUYOLU MTAL MÜDÜRLÜĞÜ                                                                                                                                                          

Eyl

Aşırı şeker tüketiminin insan sağlığını olumsuz etkilediği, obeziteden hipertansiyona, kalp-damar hastalıklarından kronik böbrek yetmezliğine ve depresyona kadar birçok hastalığı tetiklemesi ile devletin sağlık giderlerini arttırması gerçeğinden yola çıkan Türk Böbrek Vakfı, 19–25 Eylül tarihlerini “Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası” olarak planlanmıştır.

     Son yıllarda dünyada, aşırı şeker tüketimin zemin oluşturduğu sağlık sorunları her geçen gün büyüyor. Aşırı şeker tüketimi, obeziteden hipertansiyona, kalp-damar hastalıklarından kronik böbrek yetmezliği ve depresyona kadar birçok hastalığı tetikliyor.

      Projenin koruyucu hekimlik adına büyük bir adım olması yanında, tanı ve tedavi süreçlerinde devletin sağlık giderlerine yaptığı harcamalarda da tasarruf sağlayacağı belirtiliyor. Hafta kapsamında; bilinçli şeker tüketimi, aşırı şeker tüketimin getirdiği sağlık sorunları, çocukluk döneminde kazanılması gereken alışkanlıklar, gizli şeker kaynakları gibi pek çok konunun ele alınacağı ve yaşam boyu sürdürülmesi gereken temel kazanımlar edinilmesinin amaçlandığı belirtiliyor.

 

Ağu

9 Eylül 1922'de Türk toprakları düşman işgalinden kurtarıldı

Atatürk'ün başkomutanlığı sırasında gerçekleşmesinden dolayı ''Başkomutanlık Meydan Muharebesi'' olarak da bilinen Büyük Taarruz, 30 Ağustos 1922 tarihinde başarıyla sonuçlandı. Yunan Orduları İzmir'e kadar takip edilerek, 9 Eylül 1922'de İzmir ellerinden alındı. İşgal birlikleri ülke sınırlarını bir süre sonra terk etti ve 30 Ağustos sembolik olarak büyük zaferi simgeler hale geldi. Bu büyük gün ilk defa, 1924 yılında Dumlupınar'ın Çal Köyü’nde kutlandı. Bu kutlamanın ismi ''Başkumandan Zaferi''ydi. 1926 yılından itibaren ise ''Zafer Bayramı'' olarak anılmaya başlandı.

Taarruz Afyon’da başladı

Büyük Taarruz, işgalci kuvvetlerin sınır dışı edilmesi için kesin ve son hamleydi. Bu gizli harekâtın kararı, Büyük Millet Meclisi'nin 20 Temmuz 1922 oturumunda dördüncü kez Başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal Atatürk tarafından alındı. Haziran ayında kararı alınan taarruzun planlanması, gizlilik içerisinde yürütüldü. Büyük Taarruz Afyon'da, Ağustos'un 26'sını 27'sine bağlayan gecede başladı.

İlk kutlama ‘’Başkumandan Zaferi’’ olarak gerçekleşti

İlk kutlama Dumlupınar'ın Çal Köyü'nde, 1924 yılında gerçekleşti. Bu törene Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk de katıldı. 1922 yılında kazanılan zafer için iki yıl beklenmesinin sebebi ise Türkiye'nin 1923 yılında uluslararası hareketliliğinin oldukça fazla olmasıydı. 1924 yılında yapılan bu törende Mustafa Kemal Atatürk, eşi Latife Hanım ile ''Meçhul Asker Abidesi'’nin temelini attı ve milli ruhun önemini vurguladı. Bu önemli gün, 1926 yılından sonra ''Başkumandan Zaferi'' yerine ''Zafer Bayramı'' olarak kutlanmaya başlandı. 1 Nisan 1926'da ‘’Zafer Bayramı Kanunu’’ kabul edildi. Bu tarihten sonra her yıl hava, deniz ve kara kuvvetleri 30 Ağustos'u coşkuyla kutladı. Dönemin Savunma Bakanı Recep Peker, yayınladığı genelge ile 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı detaylandırdı ve neler yapılacağını detaylı bir şekilde belirtti. Ülke savunmasında hava kuvvetlerinin büyük öneme sahip olması, 30 Ağustos’un ''Tayyare Bayramı'' olarak anılmasını da sağladı.

1960’lardan sonra gerçekleşen detaylı kutlamalar

Zafer Bayramı, özellikle 1960'dan sonra daha detaylı ve kapsamlı bir şekilde kutlandı. Aynı zamanda Türkiye'de askeri okullarının mezuniyet törenleri, bu önemli günde gerçekleşti. Diğer bir yandan astsubay ve subayların rütbe değişiklikleri de bu günde gerçekleştirildi. Günümüzde de bu önemli gün coşkuyla kutlanmaya devam etmektedir.

Haz

5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ NEDİR?

 

     Dünya Çevre Günü, İsveç'in Stockholm kentinde 1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansın'dan günümüze, her yıl 5 Haziran'da çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla kutlanmaya devam etmektedir.

     

Dünya Çevre Günü'nde Ne Yapılır?

·         * Çöpler biriktirilmeden kaldırılmalı,

·         * Su tasarrufu sağlanmalı, diş fırçalarken su açık bırakılmamalı,

·         * Geri dönüşüm fikirleri değerlendirilerek atıklar en uygun şekilde değerlendirilmeli,

·         * Atıkların sulara karışması önlenmeli,

·         * Yakıtların tam şekilde yakılması sağlanmalı.

 

ÇEVRE İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

1.    * Çevre konusunda bilgi edinin.

2.    * Kirliliğe engel olun. ...

3.    * Atıklarınızı ayrıştırın, geri dönüşüme katkı sağlayın.

4.    * Naylon poşet kullanımını azaltın. ...

5.    * Kâğıt havlu kullanımını azaltın.

6.    * Dişinizi fırçalarken, banyo yaparken ve mutfakta çeşmeyi açık bırakmayın.

7.    * Enerji tasarruflu ampuller kullanın.

 

May

Hayat boyu öğrenme haftası ne zaman?

     Bireysel ve toplumsal gelişimle istihdamı ön plana alarak örgün eğitim dışında kalan öğrenme etkinliklerine katılım kültürünün geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için haziran ayının ilk haftası, "Hayat Boyu Öğrenme Haftası" olarak kutlanıyor.

 

Hayat boyu öğrenme Neden Önemli?

     Birey merkezci bir yaklaşım olan hayat boyu öğrenmede amaç, içerisinde olduğumuz ve sürekli değişim/gelişim gösteren bilgi çağına insanların uyum sağlamaları ve hayatlarını daha iyi yönetebilmeleri için ekonomik ve sosyal yaşama aktif bir şekilde katılmalarına olanak sağlamaktır.

 

 

Hayat boyu öğrenmenin üç temel amacı nedir?

      Özetle, hayat boyu eğitim üç temel amaca yönelmiş bulunmaktadır. Bunlar, hayat boyu öğrenmede fırsatlar yaratarak bireylerin kişisel gelişimini sağlamak, toplumsal bütünleşmeyi gerçekleştirmek ve ekonomik büyümeyi sağlamaktır.